گلوی نخلداران زیر تیغ دلالان ، باز هم خرما را مفت می خواهند

به گزارش یزد بلاگ، هر چند سال گذشته فروش خرما برای دلالان سود چندبرابری نسبت به قیمت خرید از نخلداران داشت ولی امسال هم تاجران و دلالان تلاش دارند خرمای نخلداران را مفت از آنها بخرند.

گلوی نخلداران زیر تیغ دلالان ، باز هم خرما را مفت می خواهند

به گزارش خبرنگاران به نقل از مهر، مشقت های نخل داری بر هیچ کس پوشیده نیست؛ از کاشت تا برداشت شاید سال ها طول بکشد و طی این سال ها نخل داران رنج های بسیار زیادی را متحمل می شوند تا شاید پاجوشی که کاشته اند تبدیل به نخل گردد و ثمری به آن ها بدهد.

به طور متوسط باید پنج سال صبر کنی تا نخلی که کاشته ای، با هزاران دردسر و خون دل خوردن، ثمر بدهد؛ آن هم ثمری بسیار کم که در سال های اول ثمردهی قابل توجه و قابل فروش نیست.

نخل داران پس از سال ها مرارت و با صرف هزینه های بسیار زیاد، به محصول می رسند و امیدوارند که با فروش محصول بتوانند هزینه های یک سال زندگی خانواده خود را تأمین کنند ولی همواره با سختی های فراوانی روبرو هستند.

در این سال ها که بی آبی یکی از مهم ترین دغدغه ها و چالش تکراری نخل داران بوده است، بازار فروش نیز با نوسان جدی روبرو بوده و محصول برخی از کشاورزان روی دست آن ها مانده و برخی از کشاورزان نیز خرمای خود را مفت داده اند.

در حالی که سال گذشته تاجران و دلالان چند برابر کشاورزی که یک سال برای تولید خرما زحمت کشیده بود سود برده اند، امسال نیز تلاش دارند که خرما را مفت از دستان کشاورزان بگیرند و سود چند برابری ببرندحدود شش میلیون اصله نخل در عرصه 34 هزار هکتاری نخیلات استان بوشهر وجود دارد که به طور متوسط سالانه 165 هزار تن محصول در قالب خارک، رطب و خرما می دهد.

نخل ها سالانه یک بار ثمر می دهند و کشاورز باید محصول خود را به قیمتی بفروشد که بتواند با درآمد حاصل از آن یک سال زندگی خود را بچرخاند ولی معین نرخ و قیمت خرما در دست هزاران نخل دار زحمت کش نیست و این قیمت را تاجران و دلالان معین می کنند.

سال گذشته خرمای نخل داران استان بوشهر را که کبکاب مهم ترین واریته آن است، با قیمت حدود هفت تا هشت هزار تومان از نخل داران خریدند و با کمترین هزینه بسته بندی و راهی بازار مصرف کردند که در برخی ماه ها قیمت خرما به 40 هزار تومان نیز رسید.

در حالی که سال گذشته تاجران و دلالان چند برابر کشاورزی که یک سال برای تولید خرما زحمت کشیده بود سود برده اند، امسال نیز تلاش دارند که خرما را مفت از دستان کشاورزان بگیرند و سود چند برابری ببرند.

در حالی که تورم شدیدی را طی یک سال اخیر شاهد بوده ایم، انتظار می رفت که خرما با افزایش 50 درصدی قیمت روبرو گردد و نسبت به تورم، نرخ خرید خرما از نخل داران نیز افزایش یابد ولی اینگونه نبوده است.

دلالان جولان می دهند

حبیب بنافی، از نخل داران استان بوشهر گفت: در حالی که چند روزی تا فصل برداشت خرما باقی نمانده است، هنوز قیمت ثابتی برای خرید خرما از نخل داران وجود ندارد و قیمت های پیشنهادی نوسان زیادی دارد.

وی با انتقاد از فرایند دلالی در بازار خرما بیان نمود: دلالان عرصه خرما شروع به برگزاری جلساتی کرده و قیمت هایی را در این جلسات معین می کنند که نهایتاً به ضرر کشاورزان و به نفع دلالان تمام می گردد.

بنافی افزود: گویا امسال تاجران خرما پا را فراتر گذاشته اند و تصمیم بر این شده که اصلاً قیمتی معین نگردد که این قشر زحمتکش در سردرگمی به سر ببرند و هیچ گونه توانی برای چانه زنی در زمان برداشت وجود نداشته باشد.

وی بیان نمود: امروز برای تولید 10 تا 12 تن خرما مبلغی حدود 20 میلیون تومان به صورت مستقیم و با سرمایه ای به مبلغ یک میلیارد تومان نیاز داریم و در انتها یک سال کشاورز با این حجم سرمایه گذاری چنانچه خرما به قیمت سال گذشته باشد باید منتظر 60 تا 70 میلیون تومان درآمد برای گذران یکسال زندگی در این شرایط بد مالی باشد.

این فعال حوزه نخل و خرما تاکید کرد: چنانچه پایین تر از قیمت پارسال باشد کشاورزان متوجه ضررهای هنگفتی خواهند شد که معیشت و زندگی آنها را تحت تأثیر قرار خواهد داد.

دلالان به سود کم راضی نیستند

مهدی بحرینی، عضو انجمن خرما استان بوشهر اظهار کرد: دلالان به سود کم راضی نیستند و در انتظار سودهای 100 درصدی و 200 درصدی هستند.

دلالان و تاجران خرما تلاش می کنند تا امنیت سرمایه گذاری خود را به باغ داران تحمیل کنندوی افزود: دلالان و تاجران خرما تلاش می کنند تا امنیت سرمایه گذاری خود را بر روی دوش باغ داران تحمیل کنند و خرما را با کمترین قیمت بخرند تا اگر هم سود چند برابری نکردند، ضرری متوجه آنها نگردد.

بحرینی با اشاره به اینکه قیمت های پایین فشار زیادی را به نخل داران وارد می کند شرح داد: برخی دلالان با پخش شایعاتی در فضای حقیقی و مجازی تلاش دارند تا قیمت خرما را پایین نگه دارند.

وی خواستار حمایت از نخلداران به طرق مختلف شد و بیان نمود: انتظار می رود فضا برای نگهداری خرما در این فصل فراهم باشد و سردخانه ها نیز در سطح استان گسترش یابد تا نخل داران مجبور به فروش محصول خود در ابتدای برداشت نباشند.

عضو انجمن خرما استان بوشهر خاطرنشان کرد: برخی از کشاورزان به دلیل نداشتن بنیه مالی مناسب مجبور به پیش فروش محصول خود هستند و ابزار لازم برای برداشت و نگهداری خرما را ندارند.

لزوم توجه به اقتصاد نخلداران

رئیس شورای اسلامی شهر آب پخش با بیان اینکه آب پخش یکی از قطب های اصلی خرمای کشور است، اظهار کرد: امرار معاش بخش زیادی از مردم آب پخش از طریق نخل و خرما است.

فرخ عباسی افزود: از 50 هزار تن خرمای تولیدی منطقه آب پخش فقط ظرفیت لازم برای نگهداری 17 هزار تن محصول در سردخانه ها وجود دارد و انتظار می رود که زمینه توسعه سردخانه ها فراهم گردد.

وی خواستار ایفای نقش نظارتی دولت برای تنظیم بازار خرما شد و بیان نمود: وضع قانون های حمایتی و حمایت از نخل داران، خرید بخشی از خرما در راستای تنظیم بازار از دیگر اقداماتی است که باید انجام گردد.

رئیس شورای شهر آب پخش با بیان اینکه قیمت خرید تضمینی باید با کار کارشناسی انجام گردد، شرح داد: انتظار می رود قیمت نگهداری خرما در سردخانه ها متناسب با میزان افزایش قیمت خرما باشد.

وی ایجاد و راه اندازی مرکز تخصصی و پژوهشی خرما در آب پخش را ضروری دانست و بیان نمود: انتظار می رود کنندگان مجلس نیز با تشکیل فراکسیون نخل و خرما به اقتصاد نخل داران کمک کنند.

قیمت خرما متناسب با تورم افزایش یابد

حسن فریبرزی، رئیس خانه کشاورز آب پخش نیز اظهار کرد: کشاورزان سالی یک بار از نخیلات خود برداشت می کنند و باید با همین محصول برداشتی هزینه های یک سال زندگی خود را تأمین کنند.

وی به افزایش قیمت کالاها در کشور اشاره کرد و ادامه داد: انتظار می رود قیمت خرما نیز متناسب با تورم افزایش یابد تا نخل داران قادر به تأمین معاش یک ساله خود باشند.

فریبرزی با اشاره به اینکه افراد دارای تمکن مالی خرما را با نازل ترین قیمت از نخل داران می خرند شرح داد: اکنون زمانی برای انجام کارهای درازمدت وجود ندارد و باید در کوتاه مدت دولت به داد نخل داران برسد.

تسهیل در صادرات خرما

کننده مردم شهرستان دشتستان در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: تلاش های گسترده ای را برای بهبود بازار خرما داشته ایم و همچنان با جدیت پیگیر این موضوع هستیم.

ابراهیم رضایی با بیان اینکه برای تسهیل صادرات خرما نیز رایزنی های را داشته ایم، افزود: عوارض صادرات خرما برداشته شده است و برگشت پول صادرکنندگان نیز با نرخ آزاد انجام خواهد شد.

وی توسعه صنایع تبدیلی و فرآوری خرما را یک ضرورت دانست و ادامه داد: خرما قابلیت تبدیلی بالایی دارد و محصولات متعددی از آن تولید می گردد که باید زمینه توسعه این صنایع اشتغال آفرین را فراهم کنیم.

کننده مردم شهرستان دشتستان در مجلس شورای اسلامی با ابراز امیدواری برای ایجاد شرایط مطلوب برای خرما، گفت: راجع به قیمت خرما خوش بین هستیم و امیدواریم قیمتی باشد که نخل داران سود کنند.

وی ادامه داد: با توجه به اینکه امسال عوارضی برای صادرات خرما نیست و ارز هم آزاد به کشور برمی گردد، پیش بینی می کنیم که شرایط خرما بهتر گردد. وقت برای نخل داران لحظه به لحظه تنگ تر می گردد و تا چند روز دیگر باید تکلیف محصول خود را معین کنند. انتظار می رود مسئولان در این فرصت کم راه حلهایی اتخاذ کنند تا نخل داران متضرر نشوند.

تسهیل فرایند صادرات و رسیدن خبرهای خوش در این زمینه می تواند مهمترین راه حل در کوتاه مدت باشد تا تاجران خرما نیز رغبت بیشتری برای خرید خرما با قیمت بالاتر از نخل داران داشته باشند.

bestcanadatours.com: مجری سفرهای کانادا و آمریکا | مجری مستقیم کانادا و آمریکا، کارگزار سفر به کانادا و آمریکا

منبع: همشهری آنلاین
انتشار: 6 مهر 1400 بروزرسانی: 6 مهر 1400 گردآورنده: yazdblog.ir شناسه مطلب: 2162

به "گلوی نخلداران زیر تیغ دلالان ، باز هم خرما را مفت می خواهند" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "گلوی نخلداران زیر تیغ دلالان ، باز هم خرما را مفت می خواهند"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید